In gesprek met Perry Kentin, directeur van LMG strategie+creatie

Bij LMG, de organisator van Contacta, wordt er veel aandacht besteedt aan vitaliteit.

In gesprek met Perry Kentin, directeur van LMG strategie+creatie

 

Bij LMG, de organisator van Contacta, wordt er veel aandacht besteedt aan vitaliteit. Perry Kentin vertelt over hoe binnen het bedrijf rekening gehouden wordt met vitaliteit en de medewerkers. 

Wat vind je van vitaliteit?
Ik vind vitaliteit heel belangrijk. Het is de basis voor heel veel dingen.

Waarom vind je vitaliteit belangrijk?
Als iets vitaal is zit er altijd al rek, ruimte in. Als iets vitaal is betekent dat dat het levendig is, dat er ontwikkelruimte is, dat er ruimte is in de markt en er buigzaamheid in zit.

We hebben vitaliteit als thema van Contacta gekozen omdat het ons heel erg aanspreekt en we merken dat veel bedrijven ermee bezig zijn. Veel bedrijven beginnen vaak aan de persoonskant, omdat ze willen dat mensen die bij het bedrijf werken vitaal zijn. Ze gaan ervan uit dat als de vitaliteit van de medewerker hoog is dat het bedrijf uiteindelijk een hogere prestatie kan leveren. Dat is eigenlijk waar het vandaan komt. Dan is het natuurlijk door corona en oude economie gebleken dat het belangrijk is om je bedrijf met je medewerkers vitaal te houden maar ook dat je gaat kijken naar kan ik het bedrijf in vitale branches actief laten zijn.

Dus daar is het thema eigenlijk voor, aan de ene kant, kun je als persoon vitaal blijven centraal zetten. En aan de andere kant, als je naar het bedrijf kijkt, heb je bepaalde cijfers nodig om vitaal te blijven.

Waarom vind je vitaliteit binnen LMG belangrijk?
Je brengt vaak het grootste deel van je dag door op je werk. Het is dus belangrijk dat je je goed voelt en dat er rekening wordt gehouden met de omstandigheden waarin je werkt. Ik geloof erin dat je meer en beter kunt doen als je je goed voelt. We dragen bij aan je geluk, aan je werkplezier.

Hoe passen jullie vitaliteit toe binnen het bedrijf?
We proberen er actief op te sturen dat mensen op tijd pauzeren. We proberen er actief op aan te sturen dat de werkplek goed is ingesteld. Denk aan de stoelhoogtes en de schermhoogtes, de beluchting, verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. We hebben ook gratis fruit voor het personeel. De combinatie van al deze factoren moeten ervoor zorgen dat je hier een goede dag kunt hebben. Ik geloof erin dat als de omgeving waarin je werkt optimaal is, je jezelf beter kunt verdiepen in het werk dat je moet doen. 

Wordt er ook aandacht besteedt aan de mentale gezondheid van de medewerkers?
Ik geloof dat je werknemers ook mentaal iets hoger zitten als gemiddeld als je de randvoorwaarden op een bepaalde manier inricht. Wij hebben binnen LMG met de medewerkers, afhankelijk van de persoon, een soort persoonlijkheidstest gedaan. Daar komt eigenlijk een soort profiel van je uit, waaruit blijkt wat de psychische behoeften zijn van de mensen uit het team. Op die manier kun je beter voldoen aan de behoeften van je werknemers. 

Worden er maatregelen genomen om een gezonde werk-privé balans te ondersteunen?
Wij bieden binnen het bedrijf de mogelijkheid om thuis te werken. We starten de dag tussen 8 en 9. Als je kinderen hebt, heb je dus bijvoorbeeld in de ochtend de mogelijkheid om ze naar school te brengen. Er is veel ruimte in de ochtend. 9 uur is op z’n laatst dat je binnenkomt.

Wij werken meer taakgericht dan tijdgericht, daarom kunnen we dat zo doen. Toch merken we wel dat mensen het fijn vinden om structuur te krijgen en dat ze het toch fijner vinden om elke dag om dezelfde tijd op kantoor te komen. Uit gewoonte start iedereen ook elke dag aan hetzelfde bureau, terwijl we flexplekken hebben en dat dus niet per se hoeft. Toch doen ze het allemaal. 

Zijn er ergonomische aanpassingen gemaakt om de werkplek gezonder te maken?
We zijn veel bezig met hoe we de werkplekken inrichten. Zo kijken we veel naar planten, want groen op kantoor heeft veel voordelen. Er is gebleken dat mensen zich met planten en houten meubilair veel beter voelen. We maken ook gebruik van sta op bureaus. Als je dus voor de variatie een tijdje wil staan kan dat. Ook de bureaustoelen zijn per persoon aanpasbaar waardoor iedereen een prettige werkplek heeft. 

Wat zou je in de toekomst graag beter willen doen wat betreft vitaliteit binnen het bedrijf?
Het zou nog wat verder open kunnen, we houden het nu nog te gesloten. We zouden wat meer thuis kunnen werken, wat meer taak gedreven ook. Ga bijvoorbeeld tussen de middag sporten. Of ga 's ochtends eerst een rondje wielrennen voordat je naar je werk komt. Dit is de periode dat het eerder donker wordt. Dan is het veel fijner om tussen 1 en 2 bijvoorbeeld even te gaan sporten en dan verder te werken tussen 2 en 7 uur. Ik denk dat dat een heel ander leven zou geven maar ik merk dat mensen het nog lastig vinden om zulke dingen te doen. Ik zou het wel mooi vinden als we dat wel kunnen gaan doen. Corona was hier eigenlijk perfect voor, maar mensen gaan toch weer terug naar hun oude gewoontes. 

Heb je nog tips?
Gewoon veel bewegen. Beweging is zo ontzettend belangrijk. Het is een stukje ontspanning maar ook goed voor je lichaam. Zelf doe ik aan hardlopen. Ik merk dat mijn mindset overdag echt totaal anders is als ik dat regelmatig doe. Ik voel me dan veel fijner en ik kan veel beter werken. 

 

Ja, ik ontvang graag updates